De wasbare luier is bezig aan een come back, en dit is niet voor niks: de voordelen zijn eindeloos en nadelen zijn er weinig. Gelukkig zien we de wasbare luier ook steeds vaker bij gastouders, kinderdagverblijven of bij zorg instellingen. We kunnen ons voorstellen dat u nog vragen heeft. Op deze pagina komt u veel te weten, als er nog onduidelijkheden zijn dan mag u altijd contact met ons opnemen.
Wasbaar op de opvang
Steeds meer ouders kiezen voor het milieu vriendelijke alternatief van de wegwerpluier. En gelukkig zeggen ook steeds minder opvanglocaties nee tegen wasbaar.
Wat zijn de voordelen voor de opvang?
Veel kinderdagverblijven hebben contracten met wegwerpluier fabrikanten. Als steeds meer ouders hun eigen wasbare luiers meegeven, kan de opvang minder wegwerpluiers afnemen en dat gaat dus kosten besparen. Ook in het bedrijfsafval zal u het gaan merken. Een kind wordt gauw 3-5 keer per dag verschoont. Een luier weegt gauw een paar ons. De vuile wasbare luiers gaan weer mee naar huis en niet in de prullenbak dus de afvalheffing zal ook omlaag gaan.
Kinderen in wasbaar zijn gemiddeld veel eerder zindelijk dus op de lange termijn scheelt het verschoningen. Ook heeft een kind in wasbaar zelden uitslag en komen bij de jonge babys spuitluiers zelden voor. Dit scheelt voor de opvang een hoop frustratie bij het verschonen.
Hoe gaat dat verschonen in zijn werk?
Het verschonen van een wasbare luier werkt niet veel anders dan met een wegwerpluier. Het grootste verschil is dat je aan het eind de luier niet in de prullenbak maar in een wetbag (een wasbare plastic zak) gooit.
Er zijn uitgebreide instructies te downloaden, ook op de plaatje bij een praatje pagina staat uitgebreid hoe het werkt. Mocht je erg enthousiast zijn en alle verzorgers in één keer willen uitleggen hoe het werkt, dan kun je altijd het Luierhuis vragen voor een (al dan niet digitale) omscholingssessie of vragen uurtje. De ervaring leert dat het vooral de onbekendheid is die de wasbare luier onbemind maakt, eenmaal bekend met de moderne wasbare luier verdwijnen de vooroordelen vaak als sneeuw voor de zon.
Moet de opvang de luiers wassen?
Nee, dit is heel onwaarschijnlijk. Bij het verschonen gaat eventuele ontlasting met behulp van een inlegvel in de prullenbak. De vuile luier gaat in een wetbag en zo mee naar huis. Dit geeft ook geen geur overlast. Wist je dat wasbare luiers minder vies ruiken dan wegwerpluiers?
Is het niet onhygiënisch?
Nee. Voor het verschonen van luiers is altijd een goede hygiëne nodig. Dit geldt voor wasbare luiers net zo goed als voor wegwerpluiers. En voor beide geldt dat je er een goede routine in moet krijgen. Na elke verschoning was je je handen, en maak je het verschoonkussen schoon, daar zit geen verschil in. Als het in je organisatie de afspraak is om handschoenen te dragen bij het verschonen van een (poep)luier, kan je dat ook doen bij het verschonen van een wasbare luier.
De GGD kan bij een inspectie kijken of het hygiënebeleid van de organisatie uitgevoerd wordt. Elke organisatie heeft het hygiënebeleid gebaseerd op de algemene hygiënerichtlijn van het LCHV. In de algemene hygiënerichtlijn wordt geen verschil gemaakt tussen wegwerpluiers en wasbare luiers.
Wat als er meerdere kinderen in wasbaar zijn?
Met een verschoning of 3-5 per dag is het dus voldoende als de ouders vijf luiers mee geven. Dit past in een bescheiden tasje en kan bij de spulletjes van het kind bewaard worden. De vuile luiers gaan in een wetbag, deze is waterdicht dus ook dit kan gewoon in het mandje of aan het haakje bij de andere spullen van het kind. Heb je meerdere kindjes in wasbaar? Vraag de ouders de wetbags van naam te voorzien.
Ook kun je dan als opvang één doos inlegvellen neerzetten en die voor alle wasbare kindjes gebruiken, in plaats van dat elk kind weer zijn eigen inlegvellen mee geeft.
Waarom Wasbaar Welkom?
Uit onderzoek is gebleken dat veel ouders die wasbaar gebruiken, een drempel ervaren om de opvang te vragen deze te gebruiken. Dit is zonde! Want elke wasbare luier die verschoont wordt is er toch weer één! En bovendien staan veel opvang open voor het milieu vriendelijke alternatief.
De Wasbaar Welkom sticker nodigt de wasbare ouders actief uit hun eigen luiers mee te geven. Bovendien plant het mogelijk bij wegwerpouders een zaadje dat de wasbare luier bestaat én welkom is.
Voor u is het een kleine verandering, voor het milieu heeft het groot effect.
Hoe kunnen we verder verduurzamen?
Bij het Luierhuis hebben we het vooral over wasbaar dus vliegen we niet te ver uit de verduurzamingsbocht maar er zijn toch wat tips wanneer u meer wilt doen.
Wetbags
Als een kind een ongelukje heeft, per ongeluk in de broek plast of een beker water over zich heen krijgt, worden de natte kleren meestal in plastic zakjes mee naar huis gegeven. Ook hiervoor geldt dat een kleine aanpassing al een groot verschil kan maken. U kunt als opvanglocatie een paar wetbags in huis halen en daarmee vele plastic zakjes besparen.
Doekjes
Grote kans dat u al slabbetjes of washandjes gebruikt en wast. Wasbare (billen)doekjes zijn een kleine verandering en maken groot verschil. Bovendien vegen ze veel prettiger dan de dunne wegwerp variant. Bij een flinke poepluier kunt u er ook voor kiezen de ergste vuiligheid met wegwerp weg te nemen en daarna met wasbaar na te vegen. Ook frist u de billen bij alleen een plasluier net zo goed met wasbaar op. De vuile doekjes kunt u eenvoudig bewaren in een emmer met wasnet. Aan het eind van de dag gooit u de doekjes met wasnet en al in de machine. Het is dus niet nodig om nog weer aan de vieze doekjes te zitten.
Traktaties
Nu raken we erg ver van ons onderwerp af, maar als laatste tip kunt u ouders er op wijzen dat het voor iedereen leuk is als de traktaties duurzaam zijn. Een lekkere fruitsalade levert toch meer plezier op dan een speeltje voor 20 cent wat na één keer spelen uit elkaar valt.