FAQ

Veruit de meest gestelde vraag. En het antwoord? Ja en nee! Vloeibare ontlasting is wateroplosbaar en mag dus gewoon mee in de wasmachine. Het lost op en wordt afgepompt. Vaste ontlasting wil je liever niet in de wasmachine. Daarvoor gebruik je een inlegvel.

Pasgeborenen eten vloeibaar. Over het algemeen poepen ze ook vloeibaar. Vloeibare ontlasting is wateroplosbaar en kan dus met luier en al in de was. Het lost op en wordt afgepompt. Maakt de baby ondanks de vloeibare voeding toch vastere ontlasting? Gebruik dan een inlegvel of schud de ontlasting boven de wc uit de luier.

De ontlasting verwijder je eenvoudig uit de luier met behulp van een inlegvel. Wat ook kan is al op zeer jonge leeftijd het potje introduceren. De signalen dat het kind moet poepen zijn makkelijker te herkennen dan de plassignalen.

Er zijn wasbare en wegwerpinlegvellen. Wegwerp vind je in veel verschillende materialen: viscose, bamboe, cellulose, papier. Wasbare bestaan zijn vaak van fleece. Je kunt ook een oud versleten laken in stukken knippen of scheuren en als inlegvel gebruiken.

Vouw indien mogelijk een inlegvel goed om het absorberende deel van de luier heen, zodat het niet op gaat kreukelen en de ontlasting er naast komt. Een inlegvel mag niet onder het overbroekje uitsteken. Als er alleen geplast is kun je de meeste merken (ook wegwerp) gewoon mee wassen en hergebruiken. Als er in gepoept is, gooi je een wegwerp inlegvel met ontlasting in de prullenbak. Niet in het toilet: dit kan ernstige verstoppingen veroorzaken. Van wasbare inlegvellen laat ontlasting zich makkelijk afschudden. Achtergebleven vuiligheid was je gewoon schoon, uitspoelen of weken is niet nodig.

Afhankelijk van de substantie kun je de ontlasting boven de wc uit de luier schudden. Gaat dat niet? Probeer dan met een wc-papiertje de ergste vuiligheid te verwijderen. Wat ook kan, is de luier een paar uur met ontlasting en al laten liggen. Het vocht trekt in de luier en de droger geworden poep laat zich makkelijker uit de luier schudden. Een beetje poep aan de luier is niet erg, dat mag best de wasmachine in.

Nee hoor. Inlegvellen veroorzaken afval en niet alle ouders willen dit. Je kan prima wasbaar luieren zonder inlegvel. De makkelijkste en schoonste oplossing is zoveel mogelijk ontlasting op het potje opvangen, maar dit is niet bij elk kind of gezin mogelijk.

Vooral newborn poep bevat sterke, vaak gele kleurstof. Maar ook ontlasting van oudere kindjes kan vlekken in de luier achterlaten. Wanneer je wasroutine in orde is gaat het vooral om visueel leed en is de luier wel hygiënisch schoon. Een vlek bleek je gemakkelijk uit de luier door hem nat in de zon te leggen. Eventueel maak je de luier opnieuw nat als de vlek nog zichtbaar blijft. Dit werkt zelfs achter een raam. Gewoon gebruiken en dus opnieuw wassen kan ook prima. De vlek gaat er langzaam uit. Ook een oude vlek kun je nog in de zon bleken.

Dit is uiteraard voor iedereen anders. Maar redenen om wasbaar te verkiezen boven wegwerp kunnen zijn:

Door wasbare luiers te gebruiken bespaar je gauw vele honderden euro’s.

Wegwerpluiers bevatten extreem absorberende korrels. Deze absorberen zo goed dat ze zelfs het natuurlijk vocht uit de huid trekken waardoor die erg kwetsbaar wordt. In wasbare luiers blijft de huid nat, dit is voor het velletje veel gezonder.

Kinderen in wasbaar zijn gemiddeld veel eerder zindelijk.

Voordat de wegwerpluier gemeengoed werd was het heel normaal dat een kind rond de 1.5 jaar zindelijk was. Tegenwoordig zijn sommige kinderen nog maar net zindelijk wanneer ze naar de basisschool gaan. Toen de wegwerpluier eind jaren ’50 aan zijn opmars begon, schoof de zindelijkheid met bijna een jaar naar achter. Dit heeft ook te maken met andere maatschappelijke veranderingen, maar de soort luier draagt hier zeker aan bij.

Een baby zorgt in zijn eerste levensjaar voor net zo veel afval als een gemiddeld gezin. Door het luierafval. Gebruik je volledig wasbare luiers en wasbare billendoekjes? Dan is dat probleem in één klap opgelost. Hooguit vormt ontlasting in een wegwerp inlegvel nog afval.

Wasbare luiers zijn met wassen en zelfs drogen in de droger meegerekend, milieuvriendelijker dan wegwerpluiers.

Wasbare luiers heb je altijd in huis, ze zijn dus nooit op. Het kan hooguit dat je wat te kort komt of te laat gewassen hebt. Of door winters weer last hebt van een lange droogtijd. Maar meestal heb je dan wel een extra overbroekje in huis en kun je met een hydrofielluier, een theedoek of je oude t-shirt even een noodluier maken.

Op zich is deze reden niet zo belangrijk, maar trekt wel steeds meer mensen over de streep. Met de andere voordelen gratis cadeau. Vroeger waren de wasbare luiers gewoon witte lappen met een veiligheidsspeld en een krakende plastic strikslip als cover. De moderne wasbare luier begon zijn opmars met vrolijke, fel gekleurde ietwat kinderlijke prints. Tegenwoordig zijn de wasbare luiers ware fashion items met volwaardige kunstwerken als prints. Helaas krijgen de printjes navolging bij steeds meer wegwerpmerken, wat door de inkt de milieuschade nog vergroot.

Een wasbare luier bestaat uit een absorberend en waterresistent deel. Deze twee delen kun je op grofweg vier manieren combineren: All in one. Pocket. Snap in one en tweedelig. Binnen deze systemen vind je allerlei merken die elke keer hetzelfde net weer anders doen. Merken zijn er eindeloos veel, luiers dus ook. Maar de vier systemen vind je eigenlijk overal wel weer terug.

Het tweedelig systeem is het meest betrouwbare en meest gebruikte systeem. Je hebt een los waterresistent overbroekje en een los absorberend deel. Het absorberende deel kan een voorgevormde luier zijn (een soort wegwerp maar dan van stof) of een vouwluier. Denk bijvoorbeeld aan de ouderwetse hydrofielluier.

Bij een snap in one luier klik je de absorberende inlegger aan het waterresistente overbroekje. Wanneer je de luier gaat verschonen vervang je alleen de inlegger. Het overbroekje kun je hergebruiken.

Een pocket luier is een broekje van waterresistente stof met een vakje er in, een pocket. In dit vakje steek je absorberend materiaal naar behoefte.

Bij een all in one luier zitten het absorberende en waterresistente deel aan elkaar genaaid. De gehele luier gaat elke verschoning in zijn geheel in de was.

Luierhuis adviseert iedereen voor tweedelig te gaan. Liefst met voorgevormd. Er is een aantal redenen daar vanaf te wijken: beperkt budget? Kies dan vouwluiers in plaats van voorgevormd. Veel verschillende oppassers? Kies dan voor de oppasdagen een systeem dat in één handeling aan te doen is, zoals een all in one, pocket of snap in one.

Nee hoor! Je kan prima diverse systemen en merken combineren. Het advies is wel om niet te veel verschillende soorten in huis te halen (behalve als je consulent wil worden) en het overzichtelijk te houden. Neem bijvoorbeeld een basis van tweedelig, maar gebruik ook wat all in one’s als je kind erg beweeglijk is en je liever in één handeling klaar bent.

Voor de nacht kies je het best een goed absorberende nachtluier. Of je gaat een dagluier ‘boosten’. Het absorberend vermogen opvoeren door er lappen, boosters, bij te doen. Een overbroekje met sluiting kan ‘s nachts lekkage veroorzaken. Een optrekbroekje werkt erg goed. Wollen optrekbroekjes zijn erg betrouwbaar voor de nacht. Maar eentje van PUL kan ook.

Binnen de wasbare luiers vind je vooral one size luiers. Dit ideale systeem past -merk afhankelijk- van 3 à 4 kilo tot 15 à 16 kilo. Daarnaast heb je newbornluiers en luiers voor grotere kinderen of zelfs (jong-)volwassenen. Ook zijn er merken die in maten komen: maat 1, 2 en 3. Maat 1 is vaak vergelijkbaar met newborn. Maat 2 met one size en maat 3 zijn de grotere junior luiers. Er zijn ook prachtige miniatuur luiertjes speciaal voor kindjes vanaf 1.2 kilo.

Als je een slank vallende one size luier kiest en geen extreem licht kindje hebt, kun je een hele luierperiode met één en dezelfde luier doen! Eventueel breid je dit uit met newborn luiers en als je kindje op latere leeftijd nog een luier nodig heeft of lekkere spekbenen heeft, kun je maat drie of een junior luier aanschaffen. Maar de periode tussen 3 à 4 kilo tot een kilo of 15 à 16 kun je dus met één maat luier doen.

Al gebruik je maar één wasbare luier per dag, dan gooi je 365 luiers per jaar minder weg.

Parttime kan ook prima. Een dag in de week wasbaar luieren werkt in praktijk fijner dan een luier per dag. Je kan de luiers even koud voorspoelen in de machine en daarna met bijvoorbeeld handdoeken aanvullen om je hoofdwas te draaien. Waarom niet met kleding? Omdat je deze doorgaans niet op 60 graden wast.

Om fulltime wasbaar te luieren heb je (minimaal) 24 absorberende delen nodig en 8 overbroekjes. Een emmer met wasnet is fijn om je vuile luiers in te bewaren, of een waszak. Eventueel kun je nog inlegvellen gebruiken bij vaste ontlasting en tot slot zijn wasbare billendoekjes ook erg fijn.

Als je eenmaal besloten hebt wasbaar te willen luieren, is er nog een drempel: het kiezen van de juiste luier. Er is een ongelofelijk rijk aanbod en het is nog wel eens lastig het overzicht te houden. Deze tips helpen je op weg:

Met stip op nummer 1 staat het consult. Als je een live of online consult boekt, krijg je álles uitgelegd wat je weten wil. Vaak willen consulenten je achteraf ook nog helpen. Kijk uit voor consulenten die betaald krijgen per aangekochte luier. Het best kies je een webshop die de consulenten een vergoeding per consult geeft, zodat er niet bewust of onbewust gepusht wordt op het doen van grote aankopen.

Een vriendin, kennis of buurvrouw die wasbaar gebruikt wil je vast ook alles vertellen.

Even preken voor eigen parochie: het Luierhuis is in het leven geroepen om wasbaar zo laagdrempelig mogelijk toegankelijk te maken voor iedereen. Lees de pagina over de wasbare luier, doorloop de FAQ, bekijk de filmpjes of foto’s. Stel je eigen vragen en hopelijk helpt dit je om de (over)stap te maken.

Twijfel je na het zien van filmpjes, volgen van een consult of horen van andermans ervaring nog over welke luier nu het best voor jou is? Dan kan het een optie zijn om eens wat te huren. Dit is een zeer laagdrempelige manier om vrijblijvend kennis te maken met wasbare luiers.

Zie je ergens een luier die je erg mooi vindt? Bedenk dat het er allemaal voor gemaakt is. Dus gewoon eens eentje proberen omdat je hem mooi vindt, kan echt geen kwaad. Check nog even de omschrijving om te zien of jouw kindje de luier zal passen en ga er gewoon voor!

Luierhuis is absoluut voorstander van maatwerk. Als je je goed hebt laten inlichten voor je een aankoop doet, dan kun je heus ook een prachtig ‘van geboorte tot zindelijk’ pakket samenstellen. Maar ga niet voor de standaard pakketten. Deze leiden vaak tot teleurstelling. Omdat je dan al een berg geld hebt uitgegeven en denkt dat je daarmee klaar bent. Dan heb je geen zin om nog meer geld uit te geven om er uiteindelijk maatwerk van te maken.
Zorg dat je met behulp van een consulent, het Luierhuis of een ervaringsdeskundige eerst weet wat jij wilt en stel daarna je eigen pakket samen.

Het is ook fijn om eerst eens een parttime pakket te proberen. Door de luiers in praktijk te gebruiken, merk je nog beter wanneer een luier bij je past.

De prijs hangt af van de volgende dingen: systeem, materiaal, merk, al dan niet keurmerken, productieland en nieuw of tweedehands.

Wanneer je luiers voor een tweede/volgend/ander kindje gebruikt, worden ze eigenlijk in één klap de helft goedkoper. Bij wegwerpluiers beginnen de kosten dan opnieuw.

Je kunt over het algemeen stellen dat wasbaar luieren vele honderden euro’s goedkoper is dan wegwerp. Het grootste nadeel is dat je bij wasbare luiers de uitgave in één keer vooraf hebt, met wegwerp verdeel je deze kosten over de gehele luierperiode ook al betaal je uiteindelijk veel meer.

Met wasbaar kun je er ook voor kiezen de kosten te spreiden. Schaf een deel aan, gebruik parttime wegwerp. Vraag vrienden of familie bij te dragen aan de wasbare luiers. Huur de newbornluiers en spaar intussen voor one size.

Deze afweging moet je zelf maken. Calculeer een eventuele miskoop in. Een tip is in elk geval: ga eerst jouw systeem en merk kiezen en probeer het daarna tweedehands te vinden. Je kan beter niet zomaar een tweedehands pakket aanschaffen.

Sommige mensen kopen het absorberende deel liever nieuw, omdat dit tegen de huid zit of structureel verkeerd gewassen kan zijn. Anderen zeggen juist: het waterresistente deel is onbruikbaar als het versleten is, dus dat koop je liever nieuw. De absorberende delen kun je tenslotte goed wassen en worden dan altijd weer schoon.

Niks zit zo mooi om een newborn als newbornluiers. Maar het is een extra kostenpost. Bedenk dat je newbornluiers relatief kort gebruikt: 3 tot 6 maanden. Een one size luier gebruik je vaak ruim 2 jaar. Dat je de newbornluier relatief kort gebruikt, zorgt er wel voor dat ze vaak in goede staat blijven en je er een mooie prijs voor kunt vragen als je ze verkoopt.

Wasbare luiers worden gemaakt van veel verschillende materialen en heel vaak ook combinaties van materialen. Veel gebruikt is: (bio)katoen, bamboe, microvezel en hennep. De overbroekjes zijn van PUL, TPU (beide polyester) of wol.

Een overbroekje van PUL of TPU is een stoffen broekje met een heel dun plastic lamineer laagje. Hier zitten kleine gaatjes in waardoor het ademend is.

PUL staat voor Poly Urethane Laminate. TPU voor Thermoplastic Polyurethane. Het is beide eigenlijk hetzelfde gelamineerde laagje op stof, maar PUL komt tot stand door een chemisch proces en TPU door een proces met verhitting. Dit laatste zorgt voor een milieuvriendelijker productieproces.

Wol heeft van nature een waterafstotende werking. Deze kun je in stand houden door de wolbroek te behandelen met lanoline, wolvet. Daarnaast kan wol heel vaak zijn eigen gewicht vasthouden aan vocht. Het absorbeert dus ook. Wol heeft een zelfreinigende werking. Je krijgt hem schoon door enkel en alleen te luchten. Pas na veelvuldig gebruik (soms zelfs weken!) blijft de wolbroek wat ruiken en dan was en lanoliseer je hem opnieuw. Als laatste: wol is warmteregulerend. Als je het koud hebt, houdt hij je warm. Als je het warm hebt, houdt hij je koel.

Nieuwe absorberende luiers was je drie keer achter elkaar op 40 graden. Net als nieuwe handdoeken absorberen ongewassen nieuwe luiers niet goed. Dit inwassen mag zonder drogen tussendoor en eventueel met andere was mee. Let wel op dat sommige luiers pluisjes afgeven dus beter niet in combinatie met je zwarte broek. Nieuwe overbroekjes was je maar een keer.

Wanneer je fulltime wasbaar luiert met een kindje was je eens in de twee à drie dagen. Laat je vuile luiers in verband met bacteriën niet langer dan drie dagen staan.

Een goede wasroutine is belangrijk. Bedenk dat je luierwas de vieste was is die je doet. Vergeleken met beddengoed, kleding of handdoeken zijn luiers vol urine of zelfs ontlasting echt vuil. Gelukkig zijn de moderne wasmachines en wasmiddelen prima in staat dit goed hygiënisch schoon te krijgen.

Het is fijn een luieremmer met wasnet te gebruiken. Of een waszak van PUL/TPU. Wanneer je voldoende luiers hebt om een machine te vullen pak je simpelweg het wasnet en kiepert dit open in de machine. Je hoeft dus niet met je handen aan de vuile luiers te zitten. Gebruik je liever een wazak van PUL/TPU? Keer hem dan even binnenstebuiten in de machine. Uit een wasnet vallen de luiers wel en ze worden anders toch wel schoon. Luiers die in een waterdichte waszak blijven zitten worden niet goed schoon.

Vloeibare poep is wateroplosbaar. Die mag dus met luier en al in de luieremmer/waszak en daarna in de wasmachine. Vaste ontlasting verwijder je voor het wassen uit de luier. Bijvoorbeeld met behulp van een inlegvel of door de poep van de luier te schudden boven de wc.

Sluit bij een luier met klittenband de wastabs. Maak dit onderdeel van je routine: luier open, hop meteen wastabs dicht. Anders blijft het klittenband in de machine vastkleven aan billendoekjes of andere onderdelen. Als deze niet aanwezig zijn sluit je de luier op zijn wijdste stand. Luiers met drukknopen mogen open blijven.

Haal de inleggers uit een pocketluier. Als een booster aan een luier vastgeklikt zit, mag je die best vast laten zitten. Kijk even in hoeverre de losse onderdelen open kunnen klappen. Een booster die aan één kant vast zit mag je best vast laten zitten. Zit de inlegger aan beide kanten vast? Klik die dan even los voor je de luier in de luieremmer gooit.

Ecologische wasmiddelen zijn helaas zelden sterk genoeg. Wil je dit wel gebruiken? Let dan extra goed op je dosering. Klok kleur in combinatie met Biotex blauw is de fijnste eco versie. Van de reguliere wasmiddelen is Ariël sensitive effectief gebleken.

Er zijn zeer uiteenlopende theorieën over wat wel en wat niet mag. De één zegt geen vloeibaar, de ander zegt geen enzymen of juist weer wel. Maak er geen complete studie van: wat werkt, werkt. Maar wees je altijd bewust dat je met echte vuiligheid te maken hebt en dat het goed schoon moet.

Hygiëne associëren we met heet. Maar net als aardappelzetmeel, bloed en melk lossen uitwerpselen goed op in koud water. Draai een korte koude voorwas met een beetje wasmiddel. Zorg dat de machine het water echt afpompt: in een gecombineerde voor- en hoofdwas heb je kans dat de hoofdwas gedraaid wordt met het door urine vervuilde water van de voorwas.

Na het afpompen van de korte koude voorwas draai je een hoofdwas op 60 graden. Met wasmiddel gedoseerd volgens de verpakking: zwaar bevuilde was. Centrifugeren doe je het best tussen de 800 en maximaal 1200 toeren. Gebruik geen eco stand: deze bespaart op water in ruil voor meer tijd. Maar de luiers hebben genoeg water nodig om goed schoon te worden. Doe de wasmachine niet te vol, maar was ook geen drie luiertjes: bij voldoende luiers kunnen ze goed langs elkaar schuren en schoon worden. Een te volle machine wentelt niet goed, vuiligheid blijft tussen de luiers zitten.

Wasbare luiers droog je het best aan de lijn. Bij sommige merken mogen de absorberende delen op lage temperaturen in de droger. Overbroekjes nooit. Kijk voor de merkspecifieke adviezen altijd even op het label of op de website waar je ze gekocht hebt.

Als je wasroutine in orde is hoef je je geen zorgen te maken om vlekken. Newbornpoep kan heftige kleurstof bevatten. En ook peuterpoep kan vlekken in een luier maken. Leg de luier nat in de zon met de vlek naar boven. Eventueel opnieuw nat maken en de vlek zal er gauw uit bleken. Dit werkt zelfs vanachter een raam. Is er geen zon? Gebruik de luier gewoon en was hem opnieuw. De vlek zal eruit slijten of je bleekt hem na veelvuldig gebruik alsnog met behulp van de zon weg: ook oude vlekken kun je bleken.

Nee. Luiers in een emmer water of sop zetten is niet nodig en bovendien slecht voor je luiers.

Bekijk altijd het wasadvies van de luier die je gebruikt. Sommige absorberende delen mogen in de droger. Pul nooit.

Dit klopt. Fabrikanten geven vaak 40 graden aan. Was je heter, dan vervalt je garantie. Overbroekjes en luiers die structureel op 40 graden gewassen worden, kunnen gaan ruiken, dit komt doordat bepaalde bacteriën echt pas verdwijnen als ze op 60 graden gewassen worden. Liever hygiënisch schone luiers zonder garantie dan vuile luiers met garantie. 60 graden dus.

Dan gebruik je te veel zeep. Ga volgende keer minder doseren. Draai eventueel een kort spoelwasje om zeepresten te verwijderen. Doe dit niet te vaak, want wassen zonder zeep kan weer kalkopbouw veroorzaken.

Een wolbroek wordt weer fris door hem te laten luchten. Dit kan soms wel weken achter elkaar. Als een wolbroek na het luchten niet fris ruikt, is het tijd hem te wassen. Een wolbroek kun je met de hand wassen of in de machine op een wolwasprogramma. Een gewoon programma op 30 graden is niet goed, deze husselt te wild waardoor je wolbroek flink kan krimpen.

Maak een sopje met een beetje wolwasmiddel. Het mag niet te warm: 30 graden maximaal. Omdat je handen 37 graden zijn voelt 30 graden dus relatief koud aan. Leg het wolbroekje even te weken in het sopje en woel het zachtjes heen en weer. Spoel met schoon water de zeep eruit en dan ga je opnieuw lanoliseren.

Met de hand wassen blijkt vaak effectiever. Een wolwasprogramma in de machine maakt je wolbroek vaak alleen even nat en niet echt schoon. Kies in elk geval altijd een wolwasprogramma en draai geen gewone 30 graden was. Deze husselt te wild en houdt geen rekening met plotselinge temperatuurwisselingen. Dit kan flinke krimp veroorzaken.

Poep op je wolbroek krijg je het beste schoon door de wolbroek onder de kraan te houden en tegen zichzelf heen en weer te wrijven. Dit mag best wat ruw hoor. Let op dat het water niet te warm of te koud is.

Een gewassen of opnieuw gelanoliseerde wolbroek kan best traag drogen. Wild wringen vindt een wolbroek niet fijn. Je kan hem het beste strak in een handdoek oprollen. Leg hem daarna zo plat mogelijk op een droogrek. Omdat een natte wolbroek zwaar is, rekt hij erg uit als je hem aan twee knijpers te drogen hangt.

Los een theelepel lanoline op in warm water met een drupje wolwasmiddel of babyshampoo als katalysator. Laat het water afkoelen (het wolvet zal wat stollen) of vul het warme water aan met koud water tot je de juiste temperatuur hebt. Leg je wolbroek er BINNENSTEBUITEN in, woel zachtjes heen en weer en laat een nacht staan. Een nieuwe wolbroek lanoliseer je twee keer achter elkaar. Hoe langer de wolbroek in gebruik is, des te beter raakt hij ook vervilt. Dit bevordert de waterdichte werking en betekent dat je hem minder vaak hoeft te lanoliseren.

Wol koken? Ja. Dat kan. Het is niet per se aan te raden, maar kan af en toe nodig zijn wanneer je een wolbroek niet goed schoon krijgt of hem bijvoorbeeld tweedehands overgenomen hebt. Wol kan wel tegen hoge temperaturen maar vooral niet tegen plotselinge temperatuur wisselingen. Leg de wolbroek in een pan met lauw water. Zet hem op het vuur en breng aan de kook. Niet (wild) husselen. Laat de wolbroek ook in dit hete water weer afkoelen: als je hem er nu uit zou halen of het water af zou gieten ‘schrikt’ de wol door de plotselinge temperatuurdaling. Als het water weer afgekoeld is tot kamertemperatuur kun je de wolbroek uit het water halen. Eventuele bacteriën zijn nu zeker dood.

Alarm! Stank is een teken dat er iets niet goed gaat met je wasroutine. Een fikse plasluier na een hele nacht mag best ruiken, maar een adembenemende ammoniak lucht is echt verboden. Ga alles stappen van de wasroutine nog eens na en kijk of je de fout kan ontdekken.

Urine is best wel een heftig spulletje. Als je wasroutine niet in orde is kan er vuil opgebouwd worden in de luiers. Als dit in aanraking met verse urine komt, kan er een heftige ammoniaklucht vrijkomen. Ammoniak is een erg bijtende stof en kan zelfs brandblaren veroorzaken op de huid van je kindje! Geen paniek, een ammonia burn krijg je echt niet zomaar. Dit krijg je niet door één keer je luiers verkeerd te wassen maar ontstaat pas door structureel verkeerd wassen.

Is dit aan de hand? Ga je wasroutine stap voor stap checken of vraag het Luierhuis met je mee te kijken. Ga je luiers ‘resetten’ door drie keer de juiste wasroutine achter elkaar te draaien.

Nee hoor. 60 graden is voldoende om bacteriën, virussen of schimmels om zeep te helpen.

Dat is natuurlijk altijd een definitiekwestie. De één vindt even een luierwasje draaien minder gedoe dan slepen met eindeloze hoeveelheden pakken wegwerpluiers én volle vuilniszakken. Bedenk je ook dat bij wasbaar het gedoe binnen jouw eigen huishouden blijft. Met wegwerp zadel je een ander er mee op. Eenmaal in de prullenbak ben jij er vanaf maar dan moet de vuilnisman komen om het op te halen, vervolgens moet het afvalverwerkingsbedrijf de luiers verbranden. Best een gedoe..

Een wasbare luier verschoon je eigenlijk op dezelfde manier als een wegwerpluier. Het grootste verschil zit aan het eind: je gooit hem niet in de prullenbak maar in een luieremmer met wasnet of in een waszak.

Het verschonen kost -afhankelijk van het gekozen systeem- evenveel of iets meer tijd dan met wegwerp. Je wast eens in de twee à drie dagen een extra was. Dit kost gemiddeld een minuut of tien. Droog je ze aan de lijn dan komt er nog een minuut of 20 bij.

Het gedoe met spuitluiers (vloeibare poep waar veel kracht achter zit waardoor het via de bilnaad soms wel tot in de nek spuit) heb je met wasbaar nagenoeg nooit. Waar een papieren luier losjes tegen de rug van een kindje gevouwen is, heeft een wasbare luier zeer degelijk elastiek langs benen, rug en soms ook langs de buik. Dit zorgt ervoor dat spuitluiers zeer zeldzaam zijn met wasbaar, en hey, dat scheelt weer was!

Ja. Wegwerpluiers zijn erg milieubelastend door verschillende facetten: het productie proces is in veel gevallen erg milieubelastend. Gelukkig proberen steeds meer merken wegwerpluiers dit te verduurzamen. Maar achterin de keten zorgen de wegwerpluiers voor extreem veel en relatief zwaar afval. Ook dit zorgt weer voor veel CO2 uitstoot.

Wasbare luiers moeten gewassen en dit kost water. Dat klopt. Maar een kind gebruikt gemiddeld tussen de 5000 en 8000 wegwerpluiers. Het produceren van één wegwerpluier kost ruim 20 liter water. In wasbaar zijn kinderen gemiddeld een stuk eerder zindelijk, je gebruikt en wast de luiers dus relatief kort. Zelfs als je de luiers in de droger droogt ben je CO2 technisch nog voordeliger uit dan met wegwerpluiers.

Dit moet je overleggen met je opvang. Ga van te voren bij jezelf na hoe belangrijk je het vindt. Sommige ouders zien de opvang dagen in wegwerp als ‘wasverlof’. Andere ouders moeten er niet aan denken dat hun kind één of meerdere dagen in de week wegwerp draagt.

Bedenk dat wasbare luiers voor veel mensen onbekend en dus onbemind zijn. Presenteer je vraag meer als stelling dan als vraag. “Willen jullie mijn kind wasbaar verluieren?” Nodigt uit tot “ja” of “nee”. Probeer in plaats daarvan: “Wij gebruiken wasbare luiers en we zouden het super vinden als jullie dat ook doen, we leggen graag uit hoe het werkt want we snappen dat het misschien nieuw voor je is.”

Download de instructie van het door jou gebruikte systeem in de Luierhuis winkel (fysiek of online). Geef deze mee. Verwijs je opvang naar de Plaatje bij Praatje pagina om het ze zo makkelijk mogelijk te maken.

Zijn ze fan? Vraag of ze de Wasbaar Welkom sticker willen plakken! Zo inspireer je mogelijk weer andere ouders om eens na te denken over wasbaar.

Vaak denken mensen dat een alles in één luier fijn is voor een opvang. Maar kies vooral voor een zo lekvrij mogelijke luier: tweedelig dus. Je kan goed uitleggen hoe dit werkt of de instructies downloaden en meegeven.
Wanneer er erg veel wisseling in de verschoner is en je het niet elke keer kunt uitleggen kun je ook kiezen voor een goed absorberende alles in één of een pocket/snap in one. Bereid de luier zo goed mogelijk voor. Klik de inlegger er alvast in, leg het inlegvel al mooi om de booster. Stop de pocket alvast vol, zet de verkleinknoopjes alvast op de goede maat enz.

Luiers, wetbag, inlegvellen en eventueel instructies. Zijn er meerdere kindjes met wasbaar? Voorzie dan de wetbag van naam.

Over het algemeen zijn wasbare luiers dikker dan wegwerpluiers. Er is echter een groot verschil dat deze uitspraak nuanceert: wegwerpluiers beginnen plat, zuigen zich vol en zwellen op. Een wasbare luier blijft zo dik als hij is.

Daarnaast bestaan er ongelofelijk veel soorten wasbare luiers. De dikte en ook breedte loopt erg uiteen binnen de systemen, merken en maten.

Nee, elk kind ontwikkelt op zijn of haar eigen tempo. Een wasbare luier belemmert de fysieke ontwikkeling niet. Als een luier niet goed aan zit of erg breed en groot is kan hij wel in de weg zitten. Zorg dat een luier altijd mooi in de liezen geplooid zit, dit bevordert de bewegingsvrijheid.

Hoeveel een luier opneemt hangt vooral af van de gebruikte materialen. Je kan niet in het algemeen stellen dat een dikke luier meer opneemt dan een dunne.

Zorg dat je de juiste maat luier hebt. Zorg dat de luier goed aan zit (de stof tussen de benen en niet er op. Bij de buik twee vingers ruimte tussen de huid en de luier, bij de liezen één). Zorg dat je voldoende absorberend vermogen hebt. Zorg dat je luiers in goede staat zijn.

Lekkage kan vele oorzaken hebben. Maar in de meeste gevallen is het een gebrek aan voldoende absorberend vermogen.

Ga boosten. Een overbroekje is poreus en dus altijd ‘lek’. Als het absorberende deel doorweekt is zal het vocht altijd door het PUL heen komen. Een booster kan van alles zijn: een opgevouwen hydrofiel, speciale boosters of bijvoorbeeld je oude sokken.

Het zou goed kunnen dat dit komt door een te strakke romper. Gebruik een romperverlenger of een grotere maat romper.

Zorg dat zowel luier als overbroekje goed in de liezen geplooid zit. Voeg eventueel een hydrofiel spuugdoekje toe om te zorgen dat het vocht snel door de luier verspreid wordt. Bij een jongetje kan het helpen een booster voorin dubbelgevouwen te leggen. Jongens plassen van voren, meiden van onderen.

Vouw een booster aan de voorkant dubbel. Zorg dat je vlot absorberend materiaal bovenop hebt liggen. Hennep absorbeert bijvoorbeeld traag, katoen snel. Je legt katoen dus bovenop.

Wat voor de nacht en buikslapers ook helpt is een overbroekje zonder sluiting of met zij sluiting. Een wolbroek werkt voor de nacht het allerfijnst.

Ga barrières maken. Sla de randen van de luier in de liezen terug naar binnen. Vouw een booster met een randje terug. Leg een dubbelgevouwen spuugdoekje bij de rand. En zorg natuurlijk dat zowel de luier als het overbroekje strak genoeg zitten (maar niet te strak he!).

Dit wordt veroorzaakt door druklekkage. Dat kan ook gebeuren met te strakke kleding. Zorg dat het kindje verschoond wordt voor het in het autostoeltje of in de draagdoek gaat. Voeg extra absorberend vermogen toe. Gebruik een overbroekje met dubbele PUL laag.

PUL en TPU overbroekjes zijn poreus. Dit is fijn, want daardoor is het ademend en broeit het niet. Een overbroekje kan ook echt lek zijn. Dit kun je testen door de Tea Towel Test te doen:

Leg een droge theedoek (of hydrofiel) neer. Leg het verdachte overbroekje er open op, met de binnenkant naar boven. Pak een tweede doek, maak deze nat en knijp hem goed uit. Hij mag niet druipen van het vocht. Leg de natte doek in het overbroekje, zorg dat hij nergens over de rand heen komt. Laat dit geheel 30 minuten zo liggen. Is na dat half uur je onderste doek dat? Dan is je overbroekje helaas lek. Als de onderste doek nog droog is, is je overbroekje prima in orde.

30% off automatic vape store. tight development wants will be extensive plus efficient best swiss watchesreplicabest.com safeguards. choose replica watches our online store. the cost best vapes review is considered to be corresponded with show casing really price tag. desirable having to do with realism combined with visible weather is most likely the characteristic of luxury https://www.upscalerolex.to. bang 41 mm breitling replica on sale. check out our carolina herrera for sale swiss collection that features only the most incredibly authentic and detailed.

deneme bonusu veren siteler - canlı bahis siteleri - casino siteleri casino siteleri deneme bonusu veren siteler canlı casino siteleri
deneme bonusu veren sitelerpornpornporn